Argila si afectiunile

 

AFECTIUNI


Cura cu argila trebuie urmata 1-2 luni, reluandu-se la nevoie dupa o luna de pauza. La inceputul tratamentului te poti confrunta cu o agravare a simptomelor afectiunilor de care suferi. Tot in primele zile de cura, mai poti observa modificari ale urinei (tulbure, mai inchisa la culoare) sau ale scaunului (diaree, constipatie). Nu trebuie se te ingrijorezi. Acestea se datoreaza eliminarii toxinelor, fiind un semn clar ca tratamentul isi face efectul. In cateva zile (7-10) acestea se vor atenua. Tratamentul nu trebuie intrerupt. El trebuie urmat pana la obtinerea rezultatelor urmarite.

Pe toata perioada tratamentului trebuie sa ocolesti grasimile si alcoolul. Consumul de lichide este mai mult decat indicat.

Pentru prepararea argilei vei folosi apa plata sau de izvor.

Argila poate fi utilizata atat extern cat si intern.

Este indicat in paralel cu tratamentul extern cu argila sa se urmeze si o cura interna de detoxifiere.


Cura internã cu apã argiloasa


Cura de bazã este obligatorie pe durata a 3 sãptãmâni, timp în care se bea apã argiloasã foarte tulbure, de 3 ori pe zi.
Într-un pahar de sticlã sau o canã de portelan se pun 100-150ml apã. Se adaugã o linguritã plinã cu argilã sau un bulgãras de argilã de mãrimea unei nuci mici. Pregãtirea argilei se face din ajun: se lasã de seara pâna dimineaþa, când este amestecatã bine cu o spatulã de lemn si se bea rapid foarte tulbure, pe stomacul gol, cu 30min înainte de masã. Sedimentul (ca un zat de cafea) se aruncã si se pregãteste apa cu argilã pentru masa urmãtoare. Acest procedeu se repetã de 3 ori pe zi, înaintea meselor importante. Esential este sã se bea apa argiloasã foarte tulbure înainte de masã, nu dupã masã. Cei care postesc sau nu mãnâncã dimineaþa ori seara, pot consuma argila linittiþi, fãrã a mânca nimic dupã aceea. Este important sã nu se foloseascã în manipularea argilei metalul sau plasticul, ci numai sticlã, porþelanul sau lemnul.
Pentru consumul permanent, se pune o lingurã de pulbere de argilã la 2 litri de apã, se agitã si se lasã sã stea minim 4 ore. Se bea apa limpede de pe argilã. Se poate bea numai apa de argila permanent. Pe toata durata curei regimul igieno-dietetic va fi sarac in grasimi, cofeeina, si dulciuri, deoarece aceste alimente reduc absorbtia de minerale in organism.

Spalaturile vaginale sunt indicate in diferite afectiuni specifice femeilor: metrite, leucoree, anexite.

Spalarea periodica a colonului este indicata in afectiuni ale pielii, furuncule, acnee, in afectiuni ale sistemului digestiv, pietre la vezica biliara sau la rinichi, diabet, infectii ale aparatului uro-genital, in apendicita, faringita, laringita, amigdalita, gripa, bronsita, astm, viermi intestinali, in starile de nevroza, oboseala generala, astenie, tulburari de menstruatie, diaree, constipatie, pentru prevenirea imbatranirii premature.Nu exista contraindicatii. In cazul hemoroizilor, se va avea grija la manevrarea canulei irigatorului. Pentru clisme se folosesc 4 linguri de argila la 1 litru de apa calduta.

 

Uz extern

 

Cataplasme cu argilã:


Se preparã pasta de argilã astfel: într-un vas de sticlã, de lemn sau de ceramicã se amesteca argila cu apã calduþã pânã se obþine o pastã densã, înainte de aplicarea pasta trebuie sã fie lãstã 4 ore pentru maturare. Pentru a spori eficienþa se pot adãuga ºi mici cantitãþi de uleiuri, tincturi sau macerate de plante. Se pun cataplasme pe zonele afectate, puþin mai mari decât suprafaþa respectivã. In obligatoriu cataplasmele vor fi acoperite cu folie de nailon/celofan de felul celor ce se folosesc in impachetarea alimentelor, pentru a pastra pasta umeda, argila uscata nu mai are efecte terapeutice. De regula cataplasmele se tin 1,5-2 ore;

Cataplasmele se aplicã:
- reci (pe regiuni inflamate sau pe partea de jos a abdomenului), reânoindu-se pe mãsura ce se încãlzesc;
- cãldute pe regiunea hepaticã, pe rinichi, pe vezica si oase.
Afecþiunile cardiace, contuziile si varicele se trateazã la început prin comprese ºi mai apoi prin cataplasme. Femeile nu vor aplica argila în timpul ciclului.

Impachetarile cu argila au efecte benefice in lupta impotriva celulitei, dar si a retentiei de fluide. Impachetarile mai sunt indicate pentru remodelarea corpului, eliminarea grasimilor, circulatia periferica, hidratarea pielii, atenuarea vergeturilor.

Compresele se realizeaza cu ajutorul unui tifon care se inmoaie in apa de argila si se aplica pe locul cu probleme.

Cataplasma sau compresa cu argila nu se refoloseste. Pielea va fi spalata cu apa rece sau calda dupa terminarea fiecarei proceduri.

 

Bai de argila


Pentru intregul corp, se pot face bai de argila, in cada de baie.
Pentru o cura se folosesc 10 pungi de argila (a 1kg). In prima zi se pun in cada 2 pungi de argila peste care se adauga putina apa, pana se inmoaie argila. Apoi se adauga apa calda si se face baie (40 min). Dupa baie nu se goleste cada. A doua zi se scoate apa din cada (eventual cu un furtun) si peste argila ramasa se mai adauga 2 pungi. Se inmoaie, apoi se adauga apa calda si se face baie. In urmatoarele 3 zile se procedeaza la fel. Din a sasea pana in a douasprezecea zi, baia se face practic cu intreaga cantitate de argila (inainte de baie se scoate apa, apoi se adauga apa calda si se face baia). Are un efect deosebit asupra intregului organism, ajutand la eliminarea toxinelor si la intarirea sistemului imunitar.

Abcese, antrax (dalac), furuncule, panariþiu: cataplasme groase menþinute cca o orã. În cazul senzaþiei de cãldurã intensã, reînnoiþi ceva mai curând

cataplasma înlocuind-o cu una proaspãtã. 4 - 6 cataplasme pe zi sau, în alternanþã, de 2 - 3 ori pe zi.Argilã pe cale internã.
Abcese dentare: cataplasme cu argilã pe obraz, pe care le vom reînnoi din douã în douã ore.
Acnee: aplicaþii, de 2 - 3 ori pe sãptãmânã, de apã argiloasã sau de nãmol, pe care îl lãsãm sã se usuce. Îl spãlãm dupã 20 de minute, cu apã curatã sau cu apã de trandafiri, si tamponãm cu suc de lãmâie.Argilã pe cale internã
Adenite: cataplasme groase menþinute cca o orã. În cazul senzaþiei de cãldurã intensã, reînnoiþi ceva mai curând cataplasma înlocuind-o cu una proaspãtã. 4 - 6 cataplasme pe zi sau, în alternanþã, de 2 - 3 ori pe zi.Argilã pe cale internã,
Aerofagie: cataplasme zilnice cu argilã pe scobitura epigastricã, între mese (la 2 ore dupã mese; ridicaþi cataplasma cu 1 orã înainte de masa urmãtoare).
Afecþiuni nervoase (ticuri, coree, convulsii, spasme, epilepsie, paralizii): cataplasme cu argilã pe ceafã, pe coloana vertebralã ºi pe partea de jos a abdomenului. Frectionãri ale membrelor si ale coloanei vertebrale.Argilã pe cale internã.
Amigdalita
: apã argiloasã sub formã de gargarã.
Albuminurie: argilã pe cale internã Cataplasme de argilã reci, alternate cu aplicaþii de foi de varzã, 1 - 2 ori pe zi, 2 - 3 ore.
Anghinã, laringitã: cataplasme cu argilã pe gât, de 3 - 4 ori pe zi, câte 2 ore fiecare. Gargara cu apã sãratã, cu apã si suc de lãmâie, cu apã argiloasã sau cu un decoct de frunze de mur.
Artritã dentarã, pioree: sã se alterneze, în pasta de dinti argilã si apã foarte sãratã. Aceastã apã sãratã trebuie folositã zilnic în bãi de gurã, 2 - 3 minute. Sã se sugã o bucãþicã de argilã în timpul zilei si la culcare.
Astm, bronsitã: cataplasme cãlduþe de argilã pe piept si pe spate de la 2 la 4 ore pe zi.Argilã pe cale internã.
Arsuri: cataplasme groase de 1 orã, intercalând un tifon între arsurã si argilã. Sã nu se scoatã tifonul dacã este lipit de tesuturi. Sã se reînnoiascã din 2 în 2 ore, chiar si noaptea, pânã la formarea de tesuturi noi. Pentru arsurile mâinilor si picioarelor, afundãm membru într-un recipient continând nãmol de argilã, si-l þinem timp de 1 orã. Sã se reînnoiascã de 2 ori pe zi.
Cancere,leucemie: Argilã pe cale internã completata cu sucul de aloe. Între mese se va consuma numai apa limpede de pe argilã minim 0,5 litri pe o duratã de 2-3 luni sau chiar ani. Cataplasme pe coloana vertebrala, fiind intins pe burta. Se stã astfel 1,5/2 ore, argila se acopera cu folie de celofan/nailon pentru a pastra umeda argila
Cardiace (afectiuni): începeþi cu comprese de apã argiloasã la 18 - 200, mai întâi de ½ orã, iar dupã câteva zile de la 1 orã la 2 ore. În cazul în care compresele sunt bine suportate, dupã 8 - 10 zile le înlocuiti cu cataplasme subtiri, (½ cm) usor încropite, tinându-le 1 orã sau 2. Dupã câteva zile, dacã este bine toleratã se lasã cataplasma pe loc, 6 - 8 ore. Argilã pe cale internã
Congestie cerebralã si insolaþie: cataplasme reci de argilã pe ceafã 1 orã. Sã se reînnoiascã de mai multe ori pe zi. În acelasi timp cataplasme lombo-abdominale. Argilã pe cale internã
Constipatie: cataplasme de argilã, reci, pe abdomen, de 2 ori câte 2 - 3 ore si chiar toatã noaptea la nevoie. Argilã pe cale internã.. (opriti tratamentul dacã nu s-a ameliorat repede constipaþia).
Contuzii: cataplasme reci de argilã cu durata de 1 - 2 ore. Reînnoiti de mai multe ori pe zi. Comprese cu apã argiloasã pentru noapte.
Dermatoze,psoriazis, eczeme: argilã pe cale internã în fiecare dimineatã
Local: badijonãri cu argilã de 2 ori pe zi pe care o lãsãm sã se usuce; se spalã dupã 20 minute
Dureri reumatice, nevralgii: cataplasme de argilã, reci sau cãldute în crize acute, calde în stadii cronice. 2 - 3 aplicatii pe zi, de la 2 - 4 ore sau toatã noaptea. Argilã pe cale internã
Ficat, veziculã biliarã, pancreas (icter, cirozã, congestie, colici hepatici, tumori, pancreatita): cataplasme aproape reci, lãsate 2 ore (dacã nu existã senzatia de frig, de proastã dispozitie, de dureri). Dacã aplicaþiile sunt bine suportate, dupã câteva zile, se vor aplica cataplasme mai groase (2 cm.). În caz contrar, aplicaþi o cataplasmã cãldutã sau caldã. Argilã pe cale internã
Furuncule si foliculi ai nãrilor: aplicaþii repetate, de câte 1 orã fiecare, ai unei 'perisoare' de argilã, introdusã în narã.
Guturai si sinuzitã: apã argiloasã inspiratã pe nãri. Argilã pe cale internã
Gusã: cataplasme de argilã pe toatã fata anterioarã a gâtului. Se pãstreazã toatã noaptea. Argilã pe cale internã
Hemoroizi: mici cataplasme de argilã, reci, pãstrate 1 - 2 ore. Se introduc in rect granule de argila. Argilã pe cale internã.
Gambe (varice, sindroame vasculare diverse): ungeþi gamba cu un strat de argilã lichidã. Lãsati-o asa 1 orã, apoi spãlati-o. Se aplicã de 1 - 2 ori pe zi. Argilã pe cale internã
Lumbago: cataplasme de argilã, cãldute sau calde, 1 sau 2 pe zi, de la 2 - 4 ore sau toatã noaptea, dacã nu provoacã tulburãri. Argilã pe cale internã
Metrite: instilatii vaginale zilnice, cu 2 lingurite de argilã la 1 canã cu apã cãldutã. Argilã pe cale internã
Migrene: cataplasme de argilã alternativ, pe frunte si pe ceafã; pe frunte, argila rece timp de 1 orã, pe ceafã, argila cãldutã sau caldã timp de 2 ore. Argilã pe cale internã
Negi papilom: aplicarea unei mici cantitãti de argilã 1 - 2 ore pe zi reînnoitã de mai multe ori pe zi.

Nevroze: argilã pe cale internã.Cataplasme de argilã pe ceafã timp de 1 - 4 ore. Aplicatii pe frunte, lombo-abdominale.
Obosealã generalã (astenie, anemie, limfatism, rahitism): argilã pe cale internã. Cataplasme de argilã cãldute pe ceafã si lombo-abdominale (2 - 3 ore, dacã sunt bine tolerate).
Ochi (diverse iritaþii, conjunctivite, blefarite): cataplasme locale de argilã asezate pe o bucatã de tifon, aplicate peste ochiul închis, 1 - 2 ori pe zi.
Otite: cataplasme pe ureche, depãsind-o, mai ales posterior; se reînnoiesc din orã în orã sau din 2 în 2 ore.
Osteosporoza: Argilã pe cale internã pe o perioada de cel putin 3 luni cu 7 zile pauza intre ciclurile de 21 zile de tratament.
Parazitoze intestinale: argila pe cale interna, clisme cu argila de 2-3 ori pe saltamana.
Plãgi , ulcer varicos: cataplasme de argilã, reci, 1 - 2 ore, reînnoite de 2 - 3 ori pe zi. Se va spãla apoi cu apã sãratã si se va aplica o compresã cu apã argiloasã. S-au putut constata cazuri în care corpuri strãine au fost extrase de argilã.
Plãgi (infectate, cangrenoase): cataplasme groase, tinute cca. 1 orã, reînnoite mai repede în caz de dureri sau senzatie de cãldurã insuportabilã, de 6 - 8 ori pe zi. N.B. la începutul tratamentului se manifestã, de obicei, o agravare aparentã(extinderea plãgii sau a ulcerului), datoritã eliminãrii tesuturilor cangrenate.
Pleurezii: cataplasme localizate cãldute alternativ, pe piept si pe spate 1 zi din 2, 2 sau 3 ore. În acelaºi timp cataplasme reci lombo-abdominale, 1 zi din 2, alternate cu cataplasme cãldute pe regiunea hepaticã, 2 - 4 ore. Dupã 3 sãptãmâni se va putea aplica zilnic o cataplasmã cãldutã, pe piept si pe spate (3 - 6 ore). Argilã pe cale internã
Prostatism, adenom, inflamatii: cataplasme de argilã reci, alternate cu aplicatii de foi de varzã, 1 - 2 ori pe zi, 2 - 3 ore. Argilã pe cale internã.Supozitoare cu carpicon.
Rinichi (nefrite, colici nefritice, litiazã): argilã pe cale internã. Cataplasme de argilã reci, alternate cu aplicaþii de foi de varzã, 1 - 2 ori pe zi, 2 - 3 ore.
Sinuzite: inspirare prin fiecare narã de apã argiloasã. Cataplasme de argilã de-a lungul peretilor si pe frunte.
Spondiloza anchilozanta:lombara, cervicala, dureri articulare: cataplasmelor groase (cãldute) acoperind toatã suprafata dureroasa 1 - 2 ore de 2-3 ori pe zi. Argilã pe cale internã.
Tumori: se începe cu cataplasme subtiri (1/2 cm), 1 pe zi cu o duratã de 1 - 2 ore. În acelasi timp se aplicã o cataplasmã lombo-abdominalã 2 ore. Dupã o sãptãmânã, 2 cataplasme pe zi, pe tumoare, 2 - 3 ore si una lombo-abdominalã. Argilã pe cale internã
Ulcer gastric: cataplasme zilnice cu argilã pe scobitura epigastricã, între mese (la 2 ore dupã mese; ridicati cataplasma cu 1 orã înainte de masa urmãtoare). Cura internã cu argilã.
Vaginita, candida,rectite,parazitoze intestinale: spalaturi caldute cu apa argiloasa timp de 30 minute, preparata din 200 gr argila la 3-4 litri de apa de 2 ori pe zi in primele 7 zile, apoi o spalatura pe zi timp de 30 de zile;peste noapte se va introduce in vagin un supozitor efectuat din granule de de argila infasurate in tifon medicinal;

 

CUMPARA ARGILA ALBASTRA